در دنیای امروز عوامل زیادی وجود دارد که باعث ایجاد بیماری در بدن انسان میشوند. قرارگیری چند فاکتور مهم در کنار هم میتواند احتمال ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش دهد. سندروم متابولیک نیز بیانگر یکی از همین حالات است. سندروم متابولیک دسته ای از عوامل خطر هستند که در صورت داشتن آنها احتمال دچار شدن به بیماری های قلبی، دیابت و سکته بصورت قابل توجهی افزایش پیدا میکند. در این مقاله ما به طور دقیق سندروم متابولیک را شرح خواهیم داد.

 

سندروم متابولیک چیست؟

اگر فردی دچار 5عامل زیر بشود؛ بدین معناست که دچار سندروم متابولیک شده است. این موارد احتمال ابتلا به سکته، دیابت و بیماری های قلبی را افزایش میدهند.

1.      افزایش فشارخون (بیش از 130/85 میلی‌متر جیوه)

  1. سطح قند خون بالا (مقاومت به انسولین)
  2. چربی اضافی
  3. سطح تری گلیسیرید بالا
  4. سطوح پایین کلسترول خوب یا HDL

تنها داشتن یکی از موارد بالا بدین معنا نیست که شما به سندروم متابولیک مبتلا شدید اما هشداری است که بای به آن گوش بسپارید. یکی از عوامل مهم سندروم متابولیک سبک زندگی ناسالم است.

اقدامات لازم برای درمان سندروم متابولیک:

تغییر سبک زندگی جزو موارد حیاتی است که باید توسط فرد مبتلا به این سندروم انجام شود. بدیهی است که پزشک در صورت مشاهده این بیماری در افراد، از فرد مبتلا تقاضا میکند که در مسیر کاهش وزن قدم بردارد. بدین صورت که بین 8 الی 10 درصد کاهش وزن داشته باشد و یا محدوده BMI خود را به نرمال برساند. انجام پیاده روی های نیم ساعته و یا ورزش های سبک و سنگین در طول روزهای هفته میتواند به شخص مبتلا کمک بسزایی بکند. در صورتی که فرد مبتلا به سندروم متابولیک سیگاری باشدف پزشک خواهان ترک آن خواهد بود. و در صئرت ابتلا به بیماری های فشار خون و قند خون پزشک داردهایی برای کنترل این بیماری تجویز خواهد کرد. اغلب آسپرین دوز پایین برای کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی و قلبی تجویز میشود.

چگونه از ابتلا به سندروم متابولیک پیشگیری کنیم؟

باید بدانید که با کاهش احتمال ابتلا به هریک از عوامل سندروم متابولیک، از ابتلا به این سندروم پیشگیری کرده ایم. این بذین معناست که ما اگر میزان فشار خون خود را کنترل کرده و از ابتلا به آن جلوگیری کنیم ، یکی از عوامل شکل گیری این سندروم را مهار کرده ایم. اما نکته قابل توجه این است که با رعایت موارد زیر همزمان از بروز تمامی موارد شکل دهنده سندروم جلوگیری می کنید:

1.      چکاپ سالانه را جدی بگیرید مخصوصاً اگر سن بالای 40 سال دارید

  1. زندگی سالم داشته باشید از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی پرهیز کنید
  2. خوردن غذای ناسالم را کنار بگذارید یا به حداقل برسانید
  3. در رژیم غذایی خود مواد مغذی را قرار دهید. مانند سبزیجات، حبوبات، غلات و
  4. فعالیت بدنی مرتب داشته باشید
  5. ورزش را جدی بگیرید
  6. در مورد رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید
  7. وزن خود را کنترل کنید
  8. مصرف بیش از اندازه قند، نمک و چربی اشباع کار بسیار اشتباهی است. لطفاً مقادیر مصرفی خود را کنترل کنید.
  9. کنترل استرس نیز تا حد زیادی می‌تواند تأثیرگذار باشد.